Prezentare

CuGust este o iniţiativă care ia naștere în anul 2014 cu scopul de a identifica și de a dezvolta caracteristicile eno-gastronomice din România, acordând o atenţie specială traseelor culturale, turistice și alimentare specifice teritoriului și tradiţiilor.

Acest ghid gastronomic, de altfel primul de acest gen din România, a fost creat pentru a concretiza iniţiativa mai sus menţionată cu scopul de a genera o mișcare culturală anticipativă a bucătăriei regiunii, parţial necunoscută până în prezent.

Iniţiative similare, prezente în alte state din Uniunea Europeană, au înregistrat în ultimul deceniu un mare interes și entuziasm, generând un mecanism virtuos, care și-a concentrat atenţia asupra unei alimentaţii corecte, sănătoase, gustoase și conviviale, așezând în centrul fiecărui fel de mâncare cele mai importante elemente ale tradiţiei și al teritoriului, într-un traseu ideal care decurge din respectul pentru caracterul sezonier ale produselor și a varietăţii de materii prime comestibile, roade ale unuia dintre cele mai curate și fertile pământuri din întreaga Europa.

CuGust sprijină iniţiativele localurilor selectate, care știu să difuzeze tradiţiile locale cu mese tematice, degustări de vinuri și produse locale și orice altă iniţiativă care vizează răspândirea culturii enogastronomice locale.

Următorul obiectiv vizează extinderea finalităţii cu o propunere de ospitalitate inovativă, care să cuprindă și să reunească ambianţă, servicii și informaţii despre o zonă, în care restaurantul care aderă la acest proiect devine un autentic Custode.

 

Un nou proiect

Traseul cultural și promoţional al proiectului CuGust oferă vizibilitate și valoare celor care cred în propria lor regiune, sprijinind în același timp un ansamblu de diferite activităţi economice și turistice de mare interes.

/
Bucătăria si restaurantele nu sunt doar instrumente și locuri unde se poate mânca bine și se pot trăi momente unice de convivialitate, ci și instrumente moderne de valorificare a zonei, a culturii, a tradiției și a protagoniștilor săi.
/

In bucătăriile restaurantelor memoria si produsele locale sunt prezentate cu inovaţie și creativitate, împletindu-se armonios cu turismul și circulaţia cunoștinţelor.

Astfel, restaurantul devine locul în care trecutul, prezentul și viitorul se întâlnesc și determină identitatea culturală și socială a teritoriului. Pornind de la această premisă și de la considerarea faptului că astăzi, în bucătărie, folosirea produselor locale s-a impus cu merit și cu succes în întregul sector al restauraţiei: CuGust își propune acum obiective noi și mult mai ambiţioase.

Pentru anul 2018 ne propunem să aprofundăm tema ospitalităţii în sectorul turismului, mai ales ca urmare a creșterii fluxului înregistrat din toată Europa: o oportunitate perfectă de a impresiona papilele gustative atât de sofisticate, dar deja prea obișnuite cu arome aplatizate de caracteristicile producţiei industriale, cu recuperarea senzaţiilor generate de gusturile de altă dată, acum pierdute de mulţi, dar care nu a fost uitate, și imediat recunoscute și regăsite de către straturile cele mai profunde ale amprentei noastre genetice.

 

Obiectivele proiectului

Finalitatea proiectului constă în a prezenta fiecare restaurant în parte, aducând în prim plan trăsătura distinctivă a fiecăruia: nu doar evaluări legate de mâncare, bucătărie, materiile prime utilizate la prepararea mâncărurilor (elemente care de altfel sunt deja disponibile pe scară largă și care pot fi verificate prin utilizarea unor instrumente alternative), ci mai ales prin identificarea și valorizarea a acelui ceva prin care fiecare restaurant în parte trebuie să se distingă, în mod categoric, de restul localurilor prezente în zonă. Niciun local pe primul loc și niciunul pe ultimul loc: toate unice, toate diferite, toate merită să fie încercate.